Nieuwsbrieven

 

Nieuwsbrief 12

Stralingsvrij Wonen

In deze nieuwsbrief:

Vind je deze nieuwsbrief interessant? Stuur hem gerust door aan je vrienden!

België verbiedt verkoop mobieltjes voor jonge kinderen

Het wordt in België verboden om mobiele telefoons te verkopen die speciaal zijn ontworpen voor kinderen onder de 7 jaar. Straling van de apparaten vormt een gevaar, vinden Belgische wetgevers. Ook reclame maken voor gsm's die zijn gericht op kinderen van onder de 13 jaar wordt verboden.

Het verbod gaat over zes maanden in.   In februari zei minister Laurette Onkelinx (Volksgezondheid) al kindermobieltjes te willen verbieden. Volgens haar zou er 'beperkt bewijs' zijn dat straling van mobieltjes kankerverwekkend is. Daarom wil ze het zekere voor het onzekere nemen.

Ook regelt dit koninklijk besluit dat bij de verkoop van mobiele telefoons aan volwassenen een waarschuwing moet worden getoond, die consumenten wijst op het stralingsgevaar. ''Denk aan uw gezondheid - gebruik uw mobiele telefoon met mate, bel met een oortje en kies voor een toestel met een lagere SAT-waarde'', luidt de waarschuwing. Die waarde toont hoe sterk de straling van een mobieltje is. Om dit overzichtelijk te maken komt er een Belgisch 'SAT-label', dat telefoons zal keuren van A tot en met E. De waarschuwing zal ook moeten verschijnen in advertenties voor telefoons.

Zie ook het persbericht met een link naar de twee Koninklijke besluiten hierover.

België neemt nu dus maatregelen. Wanneer wordt Nederland wakker?

Overigens zijn er twee kanttekeningen te maken bij de Belgische aanbevelingen:
1 - in plaats van een oortje te gebruiken kan je het geluid beter op de speaker zetten, een oortje kan de straling juist helemaal tot in het oor geleiden;
2 - het SAT (of SAR in het Engels) is geen ideale maat voor de hoeveelheid straling die de telefoon uitzendt. Er zijn namelijk aanwijzingen dat gsm's met een lage SAR moeilijker verbinding maken met het netwerk, waardoor ze in de praktijk juist méér zouden stralen.

Bovendien kan een label dat een gsm aanduidt als 'weinig stralend' mensen aanmoedigen om ongelimiteerd met hun gsm te blijven bellen, omdat men denkt dat hun gsm toch 'veilig' is. Op die manier kun je 'weinig stralende' gsm's gaan vergelijken met light-sigaretten. Die werden destijds door sigaretten-fabrikanten ontwikkeld en voorgesteld als een 'gezond' alternatief, omdat ze zogezegd veel minder schadelijke stoffen zouden bevatten. In werkelijkheid bleken die light-sigaretten juist slechter te zijn, omdat men meer ging roken en dieper ging inhaleren om hetzelfde effect te behalen. Op dezelfde manier is het mogelijk dat gsm's met lage SAT juist harder stralen om de dichtsbijzijnde antenne te bereiken.

Boek: Digitale Dementie

digitale dementieIn de vakantie heb ik het boek Digitale Dementie van Manfred Spitzer gelezen. Het boek heeft maandenlang in de boeken top tien gestaan in Duitsland. Het boek laat met overtuigend wetenschappelijk onderzoek zien dat het gebruik van digitale media (o.a. televisie, internet, smartphone en iPad) de hersenen dommer maakt.

Sociale media maken ongelukkig, de IPad maakt dom en zeker voor kleine kinderen zijn computers rampzalig. Juist doordat we door computers steeds makkelijker dingen kunnen doen, wordt ons brein minder gebruikt en stompen we af.

Overdreven? Manfred Spitzer onderbouwt zijn toont betoog met veel onderzoeken en een literatuurlijst van 22 pagina's! Ik vind het een schokkend boek, temeer omdat deze wetenschappelijke aangetoonde kennis massaal wordt genegeerd. Denk maar aan de IPad scholen die massaal in opkomst zijn. Heeft u kinderen? Lees dan dit boek en krijg inzicht in wat wel en niet gezond is voor kinderen (en uzelf).

raadsel

Raadsel

Van mijn neefje van 10 hoorde ik het volgende raadsel:
Wat is het toppunt van onhandigheid?


Het antwoord leest u onderaan deze nieuwsbrief.

Schipholkwaal

In de ANWB kampioen van deze maand las ik het volgende opmerkelijke bericht over pechgevallen bij de Wegenwacht:

opladen of leeglopen van straling
Terug van drie weken Torremolinos, een late vlucht en dan gauw naar huis. Dat laatste kan een echtpaar uit Doetinchem even vergeten. Oorzaak: de auto start niet. Hun Opel staat geparkeerd op een overvol parkeerterrein bij Schiphol. Hij lijdt waarschijnlijk aan de 'Schipholkwaal', veroorzaakt door elektromagnetische straling rond de luchthaven. De auto reageert daarop alsof die een seintje krijgt van de bijbehorende sleutel. Dat blijkt dan niet zo te zijn, maar elke keer dat dit gebeurt, kost dat een beetje energie. Gebeurt dit vaak, dan raakt de accu leeg. Gelukkig krijgt de man van de wegenwacht de auto met startkabels weer aan de praat en is een nieuwe accu niet nodig.

Net zoals de autoaccu leegloopt van straling, lopen mensen ook leeg van de elektromagnetische velden om hen heen. Daarom is het belangrijk om het gebruik van draadloze apparaten te beperken. En vergeet niet om jezelf regelmatig op te laden door te sporten, te wandelen in de natuur, leuke dingen te doen met anderen en te ontspannen en genieten.

Smartphone verbruikt meer energie dan koelkast

Bron: standaard.be
Onze mobiele apparaten vreten energie. Volgens een nieuwe studie verbruikt de digitale economie met haar miljoenen smartphones en tablets en altijd actieve 'cloud' al de helft meer elektriciteit dan de luchtvaartindustrie. En die zou niet altijd even groen zijn, schrijft De Standaard.

Het is een misverstand te denken dat onze smartphones en tablets enkel energie verbruiken wanneer we ze in het stopcontact steken om hun batterijen op te laden. Video's op YouTube afspelen, documenten aanpassen en opslaan op Google Drive of zelfs twitteren: het kan alleen dankzij een hele communicatie-infrastructuur zoals wifi-hotspots of 3G-masten en dankzij enorme hallen vol computerservers die ons dag en nacht voorzien van draadloze data – en ook dag en nacht gekoeld moeten worden.

Storingen door wildgroei aan wifi-netwerken

Bron: nu.nl
Er treden in Nederland steeds vaker storingen op in wifi-netwerken omdat het aantal netwerken en het gebruik ervan zo explosief toeneemt. Experts waarschuwen donderdag in NRC Handelsblad voor het gevaar van deze storingen.

"Wij zien congestie", laat het Agentschap Telecom aan de krant weten. Erik Fledderus, TNO-informatietechnoloog en hoogleraar draadloze communicatie aan de TU Eindhoven, erkent dat. "Er zijn zo veel hotspots dat ze elkaar gaan storen", meent hij. Het Agentschap waarschuwt voor het gevaar van bedrijven om afhankelijk te zijn van wifi. Als er storing optreedt kunnen hele bedrijfsprocessen niet meer functioneren.

Gratis wifi-netwerken zijn de afgelopen tijd flink in opkomst in Nederland. Naast gratis wifi in de trein, biedt KPN dat nu ook op grote stations aan. Bovendien worden ook steeds meer bussen uitgerust met gratis internet en is er een project om voor 10 miljoen euro gratis wifi uit te rollen in 38 Nederlandse steden.

Als klap op de vuurpijl activeren UPC en Ziggo miljoenen wifi-hotspots in Nederland. Internetmodems van klanten worden ingezet om een tweede signaal uit te zenden zodat andere klanten overal gratis kunnen internetten.

Stralingsvrij Wonen raadt aan om voorzichtig te zijn met Wi-Fi. Zet thuis zoveel mogelijk Wi-Fi uit en schakel ieder geval uw hotspot uit. Wilt u toch draadloos internet, kies dan voor een ECO-Wifi router, die in rust 95% minder straalt dan een gewoon draadloos modem.

Biologische effecten van elektromagnetische velden

De gevestigde wetenschap heeft nog steeds geen verklaring voor de effecten van elektromagnetische velden (EMV) die niet door opwarming worden veroorzaakt. Michiel Haes heeft in zijn blog een uittreksel geschreven van een artikel van hoogleraar biologie Andrew Goldsworthy, een bekende Engelse wetenschapper op het gebeid van EMV. In dit artikel wordt een verklaring gegeven van de biologische effecten van EMV.

De meeste biologische effecten van EMV kunnen worden verklaard door elektrische effecten op levende cellen en hun membranen. De wisselende velden genereren wisselende elektrische stromen die door de cellen en weefsels vloeien en structureel belangrijke calciumionen uit celmembranen verwijderen, waardoor die gaan lekken. Lees meer >>

Staat er al een 4G antenne bij u in de buurt?

4G uitrol van KPN KPN gaat voortvarend te werk met het plaatsen van nieuwe antennes voor de nieuwste techniek voor mobiele telefonie genaamd 4G. De reikwijdte van de KPN 4G antennes in september 2013 ziet u op het kaartje hiernaast.

LTE antennes worden meestal bijgeplaatst in bestaande masten. Vandaar dat de uitrol razendsnel kan gaan.

4G zorgt voor een nog sneller mobiel netwerk. Helaas is het effect op de gezondheid van mens en dier nooit onderzocht. Hoe LTE uitwerkt op lichaam van mens en dier, zullen we pas over vele jaren weten.

Bent u benieuwd hoe hoog de stralingsbelasting in uw woning is, dan kunt u een afspraak maken om deze straling te meten. U krijgt dan ter plekke advies hoe de straling te reduceren.

raadsel

Antwoord van het raadsel

Raadsel: Wat is het toppunt van onhandigheid?
Antwoord: Iemand die over zijn draadloos internet struikelt.

Waarom is een huisonderzoek zinvol?

meetapparatuur Straling kan je niet zien, horen, ruiken, proeven (sommige gevoelige mensen kunnen overigens straling wel voelen). Daardoor zijn de meeste mensen onbewust van stralingsbronnen in hun omgeving en van het effect daarvan op hun gezondheid. Straling is een belasting voor het afweersysteem. Dit kan onder andere hoofdpijn, concentratieproblemen, slapeloosheid, hartritmestoornissen, oorsuizen en depressie veroorzaken.
Straling kan door allerlei bronnen worden veroorzaakt. Het is belangrijk om te weten wat er in uw situatie aan stralingsbron(nen) aanwezig is, alvorens u het kunt aanpakken. Door een huismeting uit te laten voeren, krijgt u een helder inzicht welke elektromagnetische velden er specifiek in uw woon- of werkplek aanwezig zijn en wat u kunt doen om uw woon- of werkplek weer gezond te maken. Wilt u meer weten over een huismeting, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

www.stralingsvrijwonen.nl   -   Tel. 0575 544544   -   E-mail