Nieuwsbrieven

 

Nieuwsbrief 10

Stralingsvrij Wonen

In deze nieuwsbrief:

Knettergek van die mobieltjes

Achterwerk Deze noodkreet vond ik twee weken geleden op de Achterwerk pagina van de VPRO Gids. In deze rubriek worden ingestuurde brieven van kinderen geplaatst.

Hoi, ik zit in de brugklas, heb al wat vriendinnen gemaakt, maar zie tegenwoordig bijna tegen de pauzes op. Mijn vriendinnen zitten elke pauze (zonder uitzondering) de hele tijd op hun mobiel. Twitteren, spelletjes spelen, mailen enz. Maar het ergste is whatsappen. Ze doen het naar elkaar terwijl ze nog geen 20 cm van elkaar af zitten. Knettergek wordt ik ervan. Dan zeg ik wel iets, maar dan antwoorden ze: 'Ja, je hebt gelijk', of 'Sorry', terwijl ze gewoon doortiepen. Ze houden nooit op. Ze zijn echt verslaafd.

Ik heb zelf geen MSN, Twitter, Facebook, Hyves, Whatsapp of wat dan ook en zal het ook nooit nemen. Ik hou er niet van en vind dat er onzinnige dingen worden gezegd. Laatst vroeg ik aan iemand wat hij nou twitterde: 'lekker gegeten' of 'What the fuck'. Dat slaat toch nergens op? Mijn vader heeft een nieuwe iPhone. Ik mocht zijn oude hebben, maar ik wilde hem niet. Mensen zeggen dat ik knettergek ben! Zijn er meer kinderen zoals ik?

De straling van mobieltjes is vooral voor kinderen ongezond omdat ze nog volop in de groei zijn, en daarnaast is het gebruik van mobieltjes voor de meeste kinderen (en veel volwassenen) ronduit verslavend. Wanneer gaan ouders en leraren ingrijpen en het gebruik van mobieltjes berperken? In Frankrijk is het gebruik van mobieltjes op school inmiddels verboden. Deze week werd er een reactie op de noodkreet geplaatst, zie verderop in deze nieuwsbrief.

Weense artsenvereniging roept op tot gsm-vrije zones

affiche met 10 tips voor gsm-gebruik Bron: www.beperkdestraling.org

De Weense Medische Vereniging pleit voor de oprichting van mobiele telefoon-vrije zones - vergelijkbaar met rookvrije ruimtes in openbare gebouwen. Dit is nodig om zowel de blootstelling aan straling te beperken als om de mensen te wijzen op een bewust gebruik van mobiele technologie, zegt Piero Lercher, hoofd van de Environmental Medicine aan de Weense Medische Kamer.

In de wachtzalen van Weense huisartsen is deze affiche te vinden met 10 tips voor een verantwoord gsm-gebruik. De Nederlandse vertaling van de 10 tips staat hieronder. Sinds de publicatie van de "10 medische mobiele telefoon regels" zes jaar geleden, hebben deze niets van hun actualiteit verloren.
Tip: telefoons uit in de wachtkamer, ze stralen en storen!
10 tips voor een verantwoord gsm-gebruik

  1. bel zo weinig en zo kort mogelijk. Geef altijd de voorkeur aan de vaste telefoon (of aan een sms). Kinderen en jongeren onder de 16 jaar gebruiken best geen gsm. Dit geldt ook voor zwangere vrouwen;
  2. als u een gesprek opzet (het nummer bevestigt), houd dan het toestel zo ver mogelijk van uw hoofd;
  3. gebruik uw gsm niet in voertuigen zoals auto, bus of trein want bij slechte ontvangst zendt uw toestel meer vermogen;
  4. als u een sms-bericht stuurt of gebruik maakt van andere diensten, houd het toestel dan zo ver mogelijk van uw lichaam;
  5. bewaar uw gsm niet vlakbij het lichaam. In de broekzak kan het de mannelijke vruchtbaarheid negatief beïnvloeden;
  6. gebruik thuis de vaste telefoon en schakel de gsm in ieder geval ´s nachts uit. Leg hem niet in de buurt van het hoofd;
  7. speel geen spelletjes met het mobieltje;
  8. gebruik uw gsm enkel voor sms en telefonie en zeker niet voor internet (3G of WiFi), e-mail, TV, versturen foto´s, downloaden, etc.
  9. gebruik liefst een handenvrije headset (´oortje´) met draad, waarbij de laatste 30 cm uit een luchtslang bestaat. Een gewoon oortje geleidt de straling;
  10. WiFi en UMTS geven een hoge stralingsbelasting.

Nog veel meer antennes in 2013

4G uitrol van KPN In Nederland staat 2013 in het teken van de uitrol van 4G. 4G is de vierde generatie van het mobiele netwerk, dat tot 10x sneller is dan het huidige mobiele netwerk. KPN, T-Mobile, Vodafone en Tele2 hebben onlangs voor 3,8 miljard euro nieuwe licenties gekocht voor het aanbieden van telefonie en mobiel internet.

Vooral KPN gaat voortvarend te werk met het plaatsen van nieuwe antennes. Vanaf februari 2013 is 4G van KPN al beschikbaar in Amsterdam en het noordelijke deel van de Randstad. Midden 2013 zal ongeveer 50% van de Nederlandse bevolking kunnen beschikken over 4G-diensten. In de tweede helft van 2013 wordt 4G geleidelijk verder uitgerold. In de zomer van 2014 is 4G landelijk beschikbaar. Vodaphone ligt ongeveer een half jaar achter op KPN en start deze zomer met de uitrol.

De nieuwe 4G antennes zullen hoofdzakelijk worden bijgeplaatst in bestaande masten. Onze Duitse collega's bouwbiologen hebben berekend, dat de stralingsbelasting door 4G zal leiden door een verdubbeling van de stralingshoeveelheid in het gehele land! Dit is leuk voor internet- verslaafden, maar een ramp voor de gezondheid van ons allemaal.

Slimme meter

De slimme meter, niet zo slimIn Europa is afgesproken dat in 2020 80% van de energiemeters zogenaamde slimme meters moeten zijn. Éen van de komende jaren staat er dus een bedrijf bij u voor de deur om een slimme meter te monteren. Gelukkig kunt u de slimme meter gewoon weigeren!

U kunt beter uw oude energiemeter houden, want de slimme meter bevat een eigen ingebouwde mobiele telefoon, die regelmatig de meterstand draadloos naar de netbeheerder stuurt. Daarmee krijgt u weer een zender in huis, die u nooit zelf meer uit kan zetten! En als u zonnepanelen heeft of van plan bent op uw dak te leggen, is er nog een reden om uw oude meter te houden: bij een slimme meter loopt de energiemeter niet terug wanneer zonnepanelen stroom leveren. Dit maakt het voor de netbeheerder mogelijk om voor de door zonnepanelen opgewekte energie een lagere terugleverprijs te hanteren dan de geleverde energie. Kassa!

 

Reactie op: Knettergek van die mobieltjes

Achterwerk De noodkreet van een brugklasser kreeg deze week opvolging met de volgende reactie:

Smartphoneborrels
Beste anonieme brugklasser, ik begrijp je volkomen. Al die media, nieuwe technologieën van tegenwoordig: ze zijn werkelijk óveral. We hebben nu zelfs laptoponderwijs op school. Zit je op school en voor school naar dat beeldscherm te staren en als je thuiskomt spelletjes te spelen en je sociale netwerk bij te houden op die laptop. En in de klas, de leraar legt wat uit en de helft zit gewoon te whatsappen of spelletjes te spelen. En inderdaad, wat je zegt, de pauzes... Het zijn tegenwoordig meer smartphoneborrels.
Maar het erge is: ik doe er zelf ook allemaal aan mee. Maar wat kan ik, wat moet ik? Als ik me verveel of er is niemand om mee pauze te vieren, moet ik dan wat ongemakkelijk staan of mijn mobiel pakken om een houding aan te nemen? Ik kies al gauw voor het tweede. Maar je hebt gelijk, het is vreselijk en veel is onzinnig. We kunnen niet eens meer rustig het nieuws kijken, want we worden bekogeld met sites en apps waar we op moeten kijken. De hele maatschappij hunkert tegenwoordig naar meer. Meer informatie, meer spullen en we moeten voortdurend maar bereikbaar en op de hoogte zijn.
Wat is deze samenleving eigenlijk vreselijk bezig, vinden jullie niet? We zouden eens een voorbeeld moeten nemen aan de hippies. Niet zo respectloos, afstandelijk, ongeduldig, stresserig, druk en altijd maar meer willen. Maar vrij, liefdevol, vredig en wat meer proeven van het echte leven (niet het digitale leven). Wat moet het heerlijk zijn om al die troep weg te gooien en ineens zeeën van tijd te hebben. Je bent niet knettergek, de rest van de wereld moet eens wakker worden!

Marieke (17, niet conservatief)

Update van het BioInitiative-rapport uit 2007

BioInitiative 2012 Report Het BioInitiative rapport uit 2007 is één van de meest uitgebreide rapporten over de gevaren voor de gezondheid van elektromagnetische straling, dat er tot dusver verschenen is. Vijf jaar later is er nu een update verschenen van dit rapport.

Het nieuwe rapport van de BioInitiative Working Group uit 2012 zegt dat het bewijs voor de risico's voor de gezondheid van elektromagnetische velden en draadloze technologieën aanzienlijk is toegenomen sinds 2007. Het rapport beoordeelt meer dan 1800 nieuwe wetenschappelijke studies. Gsm-gebruikers, aankomende ouders, jonge kinderen en zwangere vrouwen lopen een bijzonder groot risico.

"Er is een consistent patroon van een verhoogd risico op glioom (een kwaadaardige hersentumor) en akoestisch neuroom bij het gebruik van mobiele en draadloze telefoons", zegt Lennart Hardell, verbonden aan Orebro University, Zweden. "Epidemiologische gegevens tonen aan dat radiofrequente straling moet worden aangemerkt als kankerverwekkend voor de mens. De bestaande FCC/IEE en ICNIRP blootstellingslimieten zijn niet toereikend om de volksgezondheid te beschermen."

Een tiental nieuwe studies linken gsm-straling met beschadiging van het sperma. Zelfs een mobiele telefoon in de broekzak kan schadelijk zijn voor sperma DNA, zorgen voor misvormde zaadcellen, en de vruchtbaarheid bij mannen verlagen. Laptops met draadloze internet-verbindingen kunnen DNA in het sperma beschadigen.

Op basis van een sterk bewijs voor kwetsbare biologie in autisme, kunnen elektromagneti-sche velden het risico op autisme en symptomen aannemelijk verhogen. "Terwijl we de verbanden tussen autisme stoornissen en draadloze technologieën verder onderzoeken, moeten we draadloze en elektromagnetische blootstelling beperken voor mensen met autisme stoornissen, kinderen van alle leeftijden, mensen die een baby plannen, en tijdens de zwangerschap", zegt Martha Herbert, MD, PhD.

Draadloze apparaten, zoals telefoons en laptops die gebruikt worden door zwangere vrouwen kunnen de ontwikkeling van de hersenen van de foetus veranderen. Dit is in verband gebracht met zowel dierlijke als humane studies in hyperactiviteit, leer-en gedragsproblemen.

Volgens David O. Carpenter, MD, en co-redacteur van het rapport van 2012:
Er is nu veel meer bewijs van de gezondheidsrisico's die miljarden mensen wereldwijd lopen. De status quo is niet aanvaardbaar gezien het bewijs voor schade. "

Dit onderzoek heeft betrekking op elektromagnetische velden van hoogspanningsleidingen, elektrische bedrading, apparaten en draagbare apparaten, en van draadloze technologieën (mobiele en draadloze telefoons, zendmasten, 'slimme meters', Wi-Fi, draadloze laptops, draadloze routers, babyfoons en andere elektronische apparaten).

Gezondheidsonderwerpen zijn schade aan het DNA en genen, effecten op het geheugen, leren, gedrag, aandacht, slaapverstoring, kanker en neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Nieuwe veiligheidsnormen zijn dringend nodig voor bescherming tegen elektromagnetische velden en draadloze blootstellingen die nu overal om ons heen zijn in het dagelijks leven .''

Het BioInitiative 2012 Report is te downloaden op: www.bioinitiative.org

Waarom is een huisonderzoek zinvol?

meetapparatuur Straling kan je niet zien, horen, ruiken, proeven (sommige gevoelige mensen kunnen overigens straling wel voelen). Daardoor zijn de meeste mensen onbewust van stralingsbronnen in hun omgeving en van het effect daarvan op hun gezondheid. Straling is een belasting voor het afweersysteem. Dit kan onder andere hoofdpijn, concentratieproblemen, slapeloosheid, hartritmestoornissen, oorsuizen en depressie veroorzaken.
Straling kan door allerlei bronnen worden veroorzaakt. Het is belangrijk om te weten wat er in uw situatie aan stralingsbron(nen) aanwezig is, alvorens u het kunt aanpakken. Door een huismeting uit te laten voeren, krijgt u een helder inzicht welke elektromagnetische velden er specifiek in uw woon- of werkplek aanwezig zijn en wat u kunt doen om uw woon- of werkplek weer gezond te maken. Wilt u meer weten over een huismeting, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

www.stralingsvrijwonen.nl   -   Tel. 0575 544544   -   E-mail