Nieuwsbrieven

 

Nieuwsbrief 4

Stralingsvrij Wonen

Stralingsvrij Wonen doet onderzoek naar elektromagnetische velden in uw woning en geeft advies om elektrosmog zoveel mogelijk te beperken. Elektrosmog is de verzamelnaam voor alle mogelijke vormen van straling, die wordt veroorzaakt door moderne elektronische apparatuur. Elektrosmog kan diverse gezondheidsklachten veroorzaken, zoals slapeloosheid, oorsuizen, vermoeidheid, hoofdpijn en hartklachten.

In deze nieuwsbrief:

Te koop: Aardingkabel voor laptop

Maakt u gebruik van een laptop en heeft uw laptop aardingskabel laptop
een platte eurostekker in plaats van een grote randaarde stekker? Dan produceert uw laptop waarschijnlijk een aanzienlijk elektrisch wisselveld. Als u snel vermoeid raakt of tintelende vingers krijgt achter de laptop, dan wordt dit waarschijnlijk veroorzaakt door dit elektrisch veld.
Stralingsvrij Wonen verkoopt sinds kort een speciale USB aardingskabel, waarmee uw laptop op een verantwoorde wijze verbonden kan worden met een geaard stopcontact. Het elektrisch veld wordt daarmee 10x lager dan zonder de aarding. De aardingskabel is nu te koop in de winkel.

Engeland en België: ministeries van Gezondheid bevelen SMS-en aan i.p.v. bellen

Health advice on using mobile phonesEen recent vernieuwde folder van het ministerie van Gezondheid in het Verenigd Koninkrijk stelt dat SMS-en en gebruik van "hands-free" bellen de blootstelling aan potentieel gevaarlijke straling beperkt.

De nieuwe folder (te downloaden via deze link) beschrijft dat "onderzoek naar mobiele telefonie over de laatste 10 jaar geen wetenschappelijk bewijs laat zien dat straling van mobiele telefoons en zendmasten negatieve gezondsheideffecten veroorzaken".
Maar de folder gaat verder met: "omdat mensen pas relatief kort gebruik maken van mobiele telefoons, adviseert de Raad voor Gezondheidsbescherming dat meer onderzoek gedaan moet worden, vooral om te onderzoeken of er lange termijn effecten bestaan"

De folder herhaalt het voorzorgsadvies van de UK Chief Medical Officers dat kinderen mobieltjes alleen zouden moeten gebruiken voor essentieel gebruik en concludeert: "Als u bezorgd bent, beperkt u de blootstelling aan straling door te SMS-en of gebruik te maken van "hands-free" telefonie."

Verschillende andere landen, waaronder Belgie, Duitsland, Finland en Zwitserland, raden mensen aan om te communiceren door SMS berichten te versturen in plaats van te bellen omdat daarmee het mobieltje van de hersenen verwijderd blijft.

De folder "Elektromagnetische velden en gezondheid" van het Belgische Ministerie voor Volksgezondheid (te downloaden via deze link) uit 2008 geeft vergelijkbare informatie. De folder kenmerkt zich door een opvallende spagaat. Enerzijds wil men de burger niet verontrusten, anderzijds vindt men de situatie klaarblijkelijk ernstig genoeg om de burger op te roepen voorzichtig te zijn met mobiele telefonie. Enkele citaten uit de Belgische folder:

EMV en gezondheid.....Volgens de Hoge Gezondheidsraad en wetenschappers in andere landen is het nodig om
voorzichtig te zijn met de mogelijke risico’s van niet-ioniserende straling Er zijn een aantal aanwijzingen voor biologische effecten, en in bepaalde dossiers zelfs voor gezondheidseffecten. Deze aanwijzingen zijn tegenstrijdig en vaag, maar sporen toch aan tot waakzaamheid....

....Het is voor iedereen, en zeker voor kinderen, aan te raden om rekening te houden met elementaire regels om onnodige blootstelling te vermijden door bijvoorbeeld minder vaak en minder lang bellen....

....Volgens de huidige wetenschappelijke kennis houden draadloze telefoons geen risico in voor de gezondheid. Om onnodige blootstelling te vermijden, volstaat het om het station niet vlakbij de rust- of werkplaats te plaatsen Een andere optie is een model van draadloze telefoon te kopen dat geen signalen uitzendt als de handset op het basisstation ligt (telefoons zoals Eco DECT)....

Draadloze kunst

draadloze kunst
In de huidige tijd worden steeds meer onzichtbare draadloze WiFi netwerken aangelegd. Veel mensen hebben een draadloos modem in huis, sommige steden hebben zelfs een dekkend WiFi netwerk uitgerold.
In een poging de door de straten golvende signalen in kaart te brengen, maakten drie Noren een toepassing om dat te visualiseren. Ze liepen langzaam door de stad met een lange paal van lichtjes. De lichtjes reageerden op Wi-Fi-signalen door te gaan branden. Hoe sterker het signaal, hoe meer lichtjes. Door vervolgens foto’s met een lange sluitertijd te maken van de lopende lichtjes, konden beelden gemaakt worden. Zie ook dit filmpje.
Deze beelden maken duidelijk hoe alles doordringend deze hoogfrequente signalen aanwezig zijn in onze leefruimte. WiFi velden zijn niet onschadelijk voor het menselijk lichaam. WiFi is een gepulsd signaal is dat 24 uur per dag aanwezig is. Menselijke cellen reageren hierop met een stressreactie. Afhankelijk van uw gevoeligheid, kan dit lichamelijke en/of geestelijke klachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen.

De nadelen van de spaarlamp (deel II)

spaarlamp en gloeilampHet stukje in de vorige nieuwsbrief over de nadelen van de spaarlamp heeft tot heel wat reacties geleid.

Kan je niet beter LED lampen gebruiken dan spaarlampen?
LED lampen verbruiken nog minder energie dan spaarlampen. Ook bevatten ze geen kwik.
Helaas bevatten goedkope (consumentkwaliteit) LED lampen net zoals een spaarlamp een goedkope schakelende voeding en geven daardoor elektrosmog (netvervuiling). Dat komt door de hoge schakelfrequentie, die niet goed gefilterd wordt. En net zoals de spaarlamp is het echte vermogen hoger omdat er voor de helft “blindstroom” wordt getrokken. Energie die wel wordt opgewekt, maar die de consument met een oude elektriciteitsmeter niet hoeft te betalen.
Bedrijven en consumenten met een slimme meter betalen gewoon het echte vermogen: tot 2x het vermogen dat op de verpakking staat.

http://www.stralingsvrijwonen.nl/mailings/2011april/halogeen gloeilamp Wat zijn vol-spectrum spaarlampen?
Er bestaan spaarlampen waarin meer fluorescerende lagen worden toegepast, waardoor de lichtkleur natuurlijker is, maar voor de rest hebben deze lampen alle eigenschappen (nadelen) van de gewone spaarlamp.

Hoe zit het met halogeenverlichting?
Een halogeenlamp gebruikt hetzelfde principe als de gewone gloeilamp, maar is zo'n 30% zuiniger dan de gloeilamp. Tegenwoordig is de halogeenlamp ook in een peertje te koop, de zogenaamde "halogeen-gloeilamp". Voor (stralings)gevoelige mensen is deze lamp de beste keuze.

Voor meer informatie, lees het Manifest Gezond Kunstlicht, dat is te downloaden van de website.

Waarschuwingen van fabrikanten mobiele telefoons

Producenten van mobiele telefoons waarschuwen nu zelf voor het gebruik van mobieltjes. Sla de meegeleverde informatieboekjes van uw mobieltje er maar eens op na. Voor een aantal mobieltjes heb ik dat voor u gedaan.

Iphone In de "Belangrijke Productinformatie" van de IPhone 4 is te lezen:
Wanneer u met de iPhone een telefoongesprek voert of gegevens draadloos via een mobieletelefoonnetwerk verstuurt, moet u ervoor zorgen dat de afstand tussen de iPhone en uw lichaam ten minste 15 mm bedraagt. [...] Wanneer de iPhone op minder dan 15 mm afstand van het lichaam wordt gedragen (bijvoorbeeld als u de iPhone in uw broekzak hebt), overschrijdt de SAT-meting van de iPhone mogelijk de blootstellingsrichtlijnen van de FCC. Als u de blootstelling aan radiogolven wilt beperken, kunt u dit doen door de iPhone minder vaak en minder lang te gebruiken, aangezien tijd een van de factoren is die de mate van blootstelling bepaalt. Een andere factor is afstand: door een handsfree-apparaat te gebruiken en de iPhone verder van uw lichaam te houden, neemt het blootstellingsniveau drastisch af.

NokiaIn de gebruikershandleiding Nokia N8–00 staat:
Dit apparaat voldoet aan de richtlijnen voor blootstelling aan radiosignalen in de normale positie aan het oor of wanneer het apparaat minstens 1,5 centimeter (5/8 inch) van het lichaam wordt gehouden. Een draagtas, riemclip of houder voor het dragen van het apparaat op het lichaam mag geen metaal bevatten en moet het apparaat op de eerder genoemde afstand van het lichaam houden.

HTC TouchHTC Touch p3450:
Net als bij andere apparatuur die radiogolven uitzendt, wordt, om correct functioneren van de apparatuur en de veiligheid van de gebruiker te waarborgen, de gebruiker aanbevolen, tijdens het gebruik van de apparatuur, geen enkel deel van het menselijk lichaam contact te laten maken met de antenne.

Wie belt er met zijn mobiel anderhalve centimeter van zijn oor? Niemand toch? Maar door deze waarschuwing bij te sluiten bij de mobiel, kan de fabrikant zich later indekken. De laatste onderzoeken, waaronder het Interphone onderzoek waarvan de uitslag in 2010 is gepubliceerd, gaan uit van een twee tot vier keer zo hoog risico op hersentumoren bij mensen die een half uur of meer per dag bellen met hun mobieltje.

Waarom is een huisonderzoek zinvol?

meetapparatuur Straling kan je niet zien, horen, ruiken, proeven (sommige gevoelige mensen kunnen overigens straling wel voelen). Daardoor zijn de meeste mensen onbewust van stralingsbronnen in hun omgeving en van het effect daarvan op hun gezondheid. Straling kan onder andere hoofdpijn, concentratieproblemen, slapeloosheid, hartritmestoor-nissen, oorsuizen en depressie veroorzaken.
Straling kan door allerlei bronnen worden veroorzaakt. Het is belangrijk om te weten wat er in uw situatie aan stralingsbron(nen) aanwezig is, alvorens u het kunt aanpakken. Door een huismeting uit te laten voeren, krijgt u een helder inzicht welke elektromagnetische velden er specifiek in uw woon- of werkplek aanwezig zijn en wat u kunt doen om uw woon- of werkplek weer gezond te maken. Wilt u meer weten over een huismeting, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Stralingsarme DECT huistelefoon

stralingsarme dect telefoonStralingsvrij Wonen verkoopt ECO-DECT telefoons van het merk Orchid. In tegenstelling tot gewone huistelefoons, geven deze telefoons gegarandeerd geen straling af wanneer er niet gebeld wordt en hebben deze telefoons een stralingsreductie van 75% tijdens het bellen.
Bezoek de website voor de verschillende modellen en prijzen! Orchid ECO-DECT telefoons zijn te koop vanaf € 69.-.

www.stralingsvrijwonen.nl   -   Tel. 0575 544544   -   E-mail