tussenstekker
verlicht € 9,50
incl. BTW.
excl. € 7.- verzendkosten
Bestel via e-mail.

Dubbelpolige schakelaar

Met deze schakelaars kunnen aangesloten apparaten e.d. altijd volledig uitgeschakeld worden. Maximale belasting 3500 W.

Type verlicht: schakelaar met verlichting wanneer ingeschakeld. Met kinderslot.

Waarom dubbelpolig schakelen?

In Nederland kunnen we de stekker van een apparaat op twee manieren in het stopcontact steken. Bijna alle apparaten en lamparmaturen zijn voorzien van een eenvoudige aan-uit schakelaar. Deze schakelaar onderbreekt maar één draad. Er is nu 50% kans dat wanneer de schakelaar "uit" staat de spanning en daarmee het elektrisch veld van het apparaat af is.

Wanneer de fase-draad van de spanning wordt onderbroken, is er op het apparaat of armatuur verder geen spanning.

Maar als de stekker nu "verkeerd-om" in het stopcontact is gestoken, dan wordt de nul-draad onderbroken en passeert de elektrische spanning de schakelaar, "loopt" door het hele apparaat of armatuur en wordt op de terugweg onderbroken bij de schakelaar. Dit heeft als gevolg dat deze elektrische spanning kan aankoppelen (capacitieve aankoppeling) aan andere elektrisch geleidende delen welke als "antenne" fungeren en deze velden verspreiden over hun oppervlak en weer afstralen.

Als een stalen lamparmatuur met een eenvoudige schakelaar in de aansluitdraad verkeerd is aangesloten straalt het geheel zelfs grotere velden af dan wanneer de lamp is aangeschakeld! Dus eigenlijk onnodige elektrische velden.

Dit is een erg belangrijk punt op de plaatsen waar u veel verblijft. Bijv. de slaapkamer en werkplek. Het komt nogal eens voor dat lampen verkeerd zijn geschakeld. Met een dubbelpolige schakelaar worden beide draden onderbroken en staat er gegarandeerd geen spanning op het apparaat, waardoor het elektrisch veld vele malen lager is.